Αρχική σελίδα

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Jelenia Góra- Η πόλη του Βουνού του Ελαφιού

Η πόλη του Βουνού του Ελαφιού(Ιελένια Γκούρα/ Jelenia Góra) είναι μία πόλη στην περιοχή της Κάτω Σιλεσίας, στα νοτιοδυτικά της Πολωνίας. Βρίσκεται κοντά στην οροσειρά Karkonosze(Krkonoše:τσέχικα, Καρκονόσε) η οποία διασχίζει τα πολωνο-τσεχικά σύνορα. Η πόλη περιτριγυρίζεται από τα βουνά Izera(Ιζέρα), Kaczawskie(Κατσάβσκιε), Rudawy Janowickie(Ρουντάβυ Ιανοβίτσκιε), Karkonosze(Καρκονόσε). Επίσης σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, από το κέντρο της πόλης, ενώνονται τα ποτάμια Bóbr(Μπούρμπ) και Kamienna(Καμιέννα).

Σύμβολο
Σημαία Πόλης

Χάρτης Πολωνίας

Η Ιστορία της χρονολογείται από το 10ο αιώνα αλλά ως επίσημα υπό πολωνική κυριαρχία, από το 1288. Η Jelenia Góra αποτέλεσε κέντρο σημαντικών εμπορικών δρομολογίων που συνέδεαν την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τη Βοημία με την Ανατολική Ευρώπη. Λόγω αυτής της εμπορικής ακμής της και των προνομιών της περιοχής, η πόλη έγινε βάση για την ίδρυση βιομηχανίας ύφανσης και εξόρυξης κατά τη διάρκεια του ύστερου Μεσαίωνα και των αρχών της Αναγέννησης. Το 1392 ενσωματώθηκε στη Βοημία και στη συνέχεια στην αυτοκρατορία των Αψβούργων. Η Jelenia Góra είδε πολλές ιστορικές συγκρούσεις όπως ο Τριακονταετής Πόλεμος και η Σιλεσιανοί Πόλεμοι όπου μετά τη λήξη τους παραχωρήθηκε στην Πρωσία.
Κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ η πόλη ως εκ θαύματος γλύτωσε την καταστροφή. 
Παραδόθηκε στην Πολωνία με τη συμφωνία Potsdam το 1945.

 Κοντά στην Jelenia Góra, στην κορυφή ενός μεγάλου λόφου ο οποίος ανήκει στην οροσειρά Karkonosze(Καρκονόσε) βρίσκεται και το πανέμορφο μεσαιωνικό κάστρο του Χόινικ(Chojnik Zamek). Σε υψόμετρο 627μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και με τον 45μ. γκρεμό που βυθίζεται στη λεγόμενη "κοιλάδα της κόλασης" στη νοτιοανατολική πλευρά του, σίγουρα είναι κάτι το οποίο μένει αξέχαστο στους λάτρεις της μεσαιωνικής κουλτούρας και όχι μόνο.

Το κάστρο βρίσκεται μέσα σε προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο του Εθνικού Πάρκου των Καρκονόσε, οπότε κατασκήνωσα σε έναν διπλανό λόφο ο οποίος δεν αποτελεί μέρος του φυσικού καταφυγίου.


Επίσης μία φορά το χρόνο το κάστρο φιλοξενεί τους αγώνες του "Chojnik Golden Bolt" Knight's crossbow tournament όπου συνοδεύεται από μεσαιωνικά έθιμα, χορούς, χειροτεχνίες, ακόμα και αναπαραστάσεις πολέμων της εποχής!

 


3 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη περιοχή με την ιστορία της! (Και η δεύτερη πατρίδα μου). Πως σου ήρθε να γράψεις για αυτήν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Πολωνία είναι και η δική μου δευτερη πατρίδα και τα τελευταία χρόνια ζω σε αυτη τη χωρα! Επίσης συμφωνώ ότι η ιστορία της είναι πολή ενδιαφέρουσα!
      ΥΓ
      Συγγνώμη που άργησα τόσο να απαντήσω. Δε μου είχε ερθει η ειδοποίηση..

      Διαγραφή
  2. Να σαι καλά δε πειράζει για την καθυστέρηση. Πάλι jelenia gora με βλέπω φετος! Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή