Αρχική σελίδα

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ο Καμαριώτης και οι 50 Καταρράκτες

Ο Καμαριώτης με τους 50 καταρράκτες αποτελεί ένα από τα πιο τεχνικά και δύσκολα φαράγγια στην Ελλάδα διότι εκτός της δυσκολίας του στις τεχνικές του canyoning(κατάβαση φαραγγιών), για να τον διασχίσεις πρέπει να έχεις αρκετά καλή φυσική κατάσταση καθώς, κατά μέσω όρο, η διαδρομή μέχρι την είσοδο του φαραγγιού είναι τρεις ώρες περπάτημα σε μονοπάτι και χωματόδρομο, ενώ η διάσχισή του οχτώ ώρες. Επίσης από τη στιγμή που θα μπεις στο φαράγγι δεν υπάρχει διαφυγή παρά μόνο στο τέλος του, αφού δηλαδή κατέβεις και τους 50 καταρράκτες του.
Ο Καμαριώτης κατεβάζει νερό μόνο κατά την περίοδο της άνοιξης που λιώνουν τα χιόνια. Όπως τα περισσότερα φαράγγια της Οίτης, η διάβρωση των πετρωμάτων του οφείλεται στο λιώσιμο των χιονιών.


ΙΣΤΟΡΙΑ 1ης ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ
Η εποχή που επιλέχθηκε για την πρώτη διάσχισή του, ήταν το Σαββατοκύριακο 20-21 Οκτωβρίου 2001 από ομάδα του Ε.Σ.Ε.Φ.(Ελληνικός Σύλλογος Εξερεύνησης Φαραγγιών). Η ομάδα ξεκίνησε από τα 1180 μέτρα υψόμετρο για να ασφαλίσει όλο το φαράγγι. Χρειάστηκαν 2 ημέρες. Τ συνολικό μήκος του Καμαριώτη είναι 6χλμ. Την πρώτη ημέρα εξερευνήθηκε η μισή διαδρομή και η ομάδα διανυκτέρευσε μέσα στο φαράγγι, σε υψόμετρο 740 μέτρων, κατεβαίνοντας τους πρώτους 27 καταρράκτες. Δηλαδή σύνολο 84 καταρράκτες!
Ενάμιση χρόνο μετά, δηλαδή την άνοιξη του 2002 ο Καμαριώτης διασχίστηκε με νερό, πάλι από τον Ε.Σ.Ε.Φ, μπαίνοντας από το μονοπάτι που τέμνει το φαράγγι στο πιο ενδιαφέρον σημείο του, όπου είναι και η είσοδος του σήμερα.
Μετά από 2 χρόνια, τον Απρίλη του 2004, έγινε αντικατάσταση όλων των ασφαλειών του με καινούργιες. Τότε η ποσότητα των νερών ήταν τόσο μεγάλη που 2 μέλη της ομάδας κινδύνεψαν!...

ΠΗΓΗ: 50 CANYONS IN CENTRAL GREECE


                                         






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου