Αρχική σελίδα

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

HistoryHunter #Ισλανδία

Το ταξίδι στην πανέμορφη αλλά και μυθική Ισλανδία ξεκινάει!
Μια παγωμένη νησιωτική χώρα στα βόρεια του Ατλαντικού Ωκεανού με μόλις 348χιλ. κατοίκους, και σε απόσταση αναπνοής από τη Γροιλανδία, τη χώρα των Εσκιμώων.

Η πολιτιστική κληρονομιά της Ισλανδίας είναι σκανδιναβική, δηλαδή οι κάτοικοί της είναι απόγονοι των Βίκινγκς!
Τον 9ο με 10ο μΧ αιώνα έγινε η πρώτη αποίκηση από Νορβηγούς. Αυτοί οι Νορβηγοί είχαν ονειρευτοί νέες χώρες, εξερευνήσεις και μάχες. Όταν λοιπόν ρώτησαν τις γυναίκες τους εάν θα ήθελαν να ακολουθήσουν, αυτές έδωσαν αρνητική απάντηση διότι δεν είχαν σκοπό να αφήσουν το ζεστό τους σπίτι για ένα παγωμένο νησί.
Δεν τρέχει τίποτα όμως γιατί οι Βίκινγκς ήταν πάντα ορθοί στις σκέψεις τους και έβρισκαν γρήγορα λύσεις. Πριν ξεκινήσουν το ταξίδι στα ανοιχτά του Ατλαντικού, έκαναν μια μικρή στάση στην κέλτικη Ιρλανδία. Πήραν πολλές όμορφες κοκκινομάλλες σκλάβες και ξεκίνησαν για το νησί.

Όμως πριν αρχίσουμε το κυνήγι της Ιστορίας των Σκανδιναβών, ας πάμε μια βόλτα λίγο πιο πίσω. Ας πούμε... στην αρχαιότητα! Στον 4ο αιώνα πΧ όπου ένας μεγάλος Έλληνας εξερευνητής, γεωγράφος και αστρονόμος περιγράφει το ταξίδι του προς τη χώρα της "Θούλης"(Ισλανδία) σε δύο του βιβλία. Το "Περί Ωκεανού" και το "Γης περίοδος". Το όνομα αυτού... Πυθέας ο Μασσαλιώτης!

*(Δες το βίντεο πριν πας παρακάτω)

ΠΥΘΕΑΣ
Ο Πυθέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Μασσαλία της σημερινής νότιας Γαλλίας. Ως εξερευνητής γεωγράφος και αστρονόμος ξεκίνησε τα ταξίδια του με προορισμό τη βόρεια Ευρώπη ώστε να μελετήσει τα φυσικά φαινόμενα των περιοχών, αλλά και να ζήσει από κοντά την καθημερινότητα των τοπικών πληθυσμών. Έτσι με αυτόν τον τρόπο έφτασε και στη "Θούλη" ώστε να καταγράψει τη μαγική φύση του μυστηριώδους αυτού νησιού.
Στα σχολεία της Ισλανδίας οι μαθητές διδάσκονται τα κατορθώματα του Πυθέα, διότι τον θεωρούν κομμάτι της δικής τους Ιστορίας!

*(Δες το βίντεο πριν πας παρακάτω)

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ-ΓΕΩΛΟΓΙΑ
Το 14,3% της Ισλανδίας αποτελείται από παγετώνες και λίμνες, ενώ μόλις το 23% έχει βλάστηση. Οι μεγαλύτερες λίμνες είναι: η Θόρισβαντ με έκταση έως 88τχλ και η Θίνγκβαλαβαντ με 82τχλ. Όμως η βαθύτερη όλων είναι η Όσκιουβαντ με βάθος 220μ.
Φυσικά αυτό που κάνει το Νησί μοναδικό είναι τα ηφαίστειά του, οι μεγάλοι καταρράκτες του, τα εκρηκτικά γκέιζερ, αλλά και οι φυσικές θερμαινόμενες πισίνες(lagoon) τις οποίες εγώ προσωπικά λατρεύω.

Πολλοί από τους αρχαίους Βίκινγκς πέρασαν τυχαία από το Νησί, αλλά αυτός που πρώτος έπλευσε σκόπιμα προς την Ισλανδία ήταν ο Φλόκι Βίλγκερδαρσον ο οποίος έδωσε και το σημερινό όνομα "Island".
Όμως ούτε ο Φλόκι έγινε επίσημα μόνιμος κάτοικος. Έτσι έρχεται να πάρει τη σκυτάλη ο ιδρυτής της σημερινής πρωτεύουσας(Ρέικιαβικ: Όρμος του καπνού) 'Ινγκολφ Άρναρσον.
Ο Άρναρσον έμεινε στην Ιστορία ως ο πρώτος έποικος του μικρού αυτού νεοσύστατου έθνους των Βίκινγκς.

*(Δες το βίντεο πριν πας παρακάτω)

ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Φυσικά οι πρώτοι κάτοικοι της Ισλανδίας ήταν παγανηστές. Δηλαδή λάτρευαν Θεούς της Σκανδιναβικής Μυθολογίας όπως ο Όντιν, ο Θωρ, ο Λόκι, η Φρέγια και άλλοι πολλοί.
Και αφού φτάνουμε στην εποχή όπου οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν εκχριστιανιστεί, έτσι και η Ισλανδία είδε μια νέα θρησκεία να έρχεται κατά πάνω της. Οπότε οι σημερινοί Ισλανδοί είναι Χριστιανοί-Λουθηρανιστές αλλά μέσα στις παραδόσεις τους έχουν κρατήσει αρκετά στοιχεία από τους προχριστιανούς προγόνους τους.

*(Δες το βίντεο πριν πας παρακάτω)

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Η Ισλανδία παραμένει ανεξάρτητη έως το 1262, όπου προσχώρησε υπό τον έλεγχο της Νορβηγίας με σκοπό να τερματίσει μια πολύ αιματηρή περίοδος που ξεκίνησε το 1220 με "βεντέτες" δίχως τέλος μεταξύ των τοπικών φατριών. Έπειτα η Νορβηγία ενώνεται με το Βασίλειο της Δανίας στα τέλη του 14ου αιώνα με την ένωση του Κάλμαρ.
Όταν μετά οι δύο χώρες χωρίστηκαν πάλι το 1814(συνθήκη του Κιέλου), η Ισλανδία παρέμεινε στη δικαιοδοσία της Δανίας.
Η πλήρης ανεξαρτησία έρχεται μόλις το 1918 ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το εθνικό αίσθημα του μυστηριώδους αυτού τόπου!
Επίσης παράξενο γεγονός αποτελεί το ότι η Ισλανδία είναι μέλος του ΝΑΤΟ χωρίς να διαθέτει η ίδια τον δικό της τακτικό στρατό.

*ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟ HOTEL KEFLAVIK ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΘΕΡΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ*






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου