Αρχική σελίδα

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Το Νησί της Σαμοθράκης

Το νησί της Σαμοθράκης βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο και ανήκει στο Νομό Έβρου. Το όρος Σάος αποτελεί το μοναδικό βουνό του νησιού και τον υψηλότερο νησιωτικό ορεινό όγκο στην Ελλάδα με ύψος 1.611μ. Η κορυφή του ονομάζεται Φεγγάρι.
Στην αρχαιότητα το Νησί αποτελούσε ιερό τόπο για τους Έλληνες. Ήταν τα Καβείρια Μυστήρια τα οποία άρχισαν να προσεγγίζουν όλο και περισσότερο κόσμο από τον 3ο αι. π.Χ. και τελούνταν στο χώρο του Ιερού των Μεγάλων Θεών. Μέχρι και σήμερα δε γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για αυτά τα μυστήρια, παρά μόνον ότι σχετίζονταν περισσότερο με τη ζωή παρά με το θάνατο.

Οι μυημένοι φρόντιζαν να κρατούν καλά κρυμμένο το μυστικό τους. Επίσης γνωρίζουμε ότι οι Ιεροτελεστίες τους ενέπνεαν φόβο παντού διότι οι Κάβειροι ήταν πολύ σκληροί και επέβαλαν τιμωρίες, αλλά και όσοι μυούνταν στα μυστήριά τους αποκτούσαν τη δύναμη να αποφεύγουν τους κινδύνους και να νικούν ακόμα και στις πιο δύσκολες μάχες.





 Επίσης ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός είναι ότι οι γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππος και Ολυμπιάδα, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Νησί όπου και έγινε η σύλληψη αυτού του Μεγάλου Στρατηγού, Βασιλιά και Ημίθεου. Μόνο από αυτό και μόνο το γεγονός αντιλαμβανόμαστε ότι η Σαμοθράκη δεν είναι απλά ένα τυχαίο νησί.




Η Σαμοθράκη αποτελεί ένα καταπράσινο νησί με πυκνή βλάστηση. Τα δέντρα που κυριαρχούν είναι η Ελιά, η Βελανιδιά, η Καστανιά και ο Πλάτανος. Επίσης κάτι που κάνει γνωστό σήμερα το νησί, εκτός από τα φαράγγια, είναι τα αγριοκάτσικα τα οποία βόσκουν ανενόχλητα απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού.
                                     




Φαράγγια
Το Νησί έχει πάνω από 10 πανέμορφα φαράγγια και αποτελεί χώρο έλξης για canyoneers από όλο τον πλανήτη. Τα πετρώματά του είναι γρανιτένια που σημαίνει ότι όλο το νερό παραμένει στην επιφάνεια της Γης δημιουργώντας μεγάλες βαθιές λίμνες σε πολλά σημεία τους, σε αντίθεση με φαράγγια που έχουν άλλα είδη πετρώματος στα οποία το νερό διαφεύγει σε υπόγεια σημεία.
Μερικά από αυτά τα φαράγγια είναι ο Φονιάς, η Γριά Βάθρα, το Γυάλι και ο Κρεμαστός, με τα δύο τελευταία να έχουν κάτι μοναδικό διότι η τελευταίες τους καταβάσεις καταλήγουν στο απέραντο γαλάζιο Αιγαίο.


Η εξερεύνηση και η ασφάλιση όλων τω φαραγγιών του νησιού, εκτός αυτού του Φονιά, έγινε από τον Ελληνικό Σύλλογο Εξερεύνησης Φαραγγιών (ΕΣΕΦ) με επικεφαλή τον Γεώργιο Ανδρέου.
*HELLAS CANYON*





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου