Αρχική σελίδα

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Το Φαράγγι και οι Μύθοι του Γοργοποτάμου

Η Οίτη (παλαιότερη ονομασία Καταβόθρα) είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας και καταλαμβάνει τμήμα των νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας.
Η ψηλότερη κορυφή της, ο Πύργος, έχει υψόμετρο 2.152 μέτρα. Άλλες κορυφές της Οίτης είναι το Γρεβενό (2.114 μ.), ορατό από τη Λαμία και την κοιλάδα του Σπερχειού, το Σέμπι (2.091 μ.), η Αλύκαινα ή Αλουμπόραχη (2.052 μ.) και τα Δύο Βουνά (1.615 μ.). Η περιοχή της Οίτης είναι ανακηρυγμένος Εθνικός δρυμός και είναι από τους ομορφότερους της Ελλάδας. Είναι κατάφυτη από έλατα που ανήκουν στο είδος της κεφαλληνιακής ελάτης. Επίσης υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από πλατύφυλλα, όπως πλατάνια, σφενδάμια, προύνοι, ιτιές κλπ.

Το φαράγγι του Γοργοποτάμου είναι πολύ εντυπωσιακό και επιβλητικό. Θεωρείται το πιο τεχνικό και δύσκολο φαράγγι στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται  σε ένα από τα δυσκολότερα της Ευρώπης.

Η εξερεύνηση του φαραγγιού πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Ιουλίου του 2000 από τους Λάκκας Σπύρος, Αϊδαλής Σάββας, Χατζηχαραλάμπους Αλέκος, Λάσκαρης Παύλος, Τσουργιάννης Αρίων και επικεφαλής ο Γεώργιος Ανδρέου.

Το πρώτο βίντεο με canyoning στο Γοργοπόταμο!
Οι ομάδες που θα το διασχίσουν θα πρέπει να έχουνε αρκετή πείρα πάνω στο canyoning διότι κρύβει αρκετούς κινδύνους. Ξεκινώντας, τα πρώτα 700 μέτρα αποτελούνται από αρκετές τσουλήθρες και βουτιές, συνεχίζουν καταρράκτες εκ των οποίων οι περισσότεροι, δεν είναι κάθετοι, αλλά γυριστοί σαν ελατήριο. Αυτό ανεβάζει την δυσκολία των καταρρακτών που στο σύνολο τους είναι 22 με τον μεγαλύτερο 85 μέτρα.
Οι canyoneers κατέγραψαν σε υψομετρική διαφορά 800 μέτρων περίπου, από τα 1100μ στα 300,22μ μικρούς και μεγάλους καταρράκτες, αντίστοιχο αριθμό μικρών λιμνών και επισήμαναν την άγρια ομορφιά του. Είναι γνωστό ότι η περιοχή του Φαραγγιού του Γοργοποτάμου αποτελεί καταφύγιο του αγριοκάτσικου της Οίτης.

Μυθολογία
Κατά την μυθολογία ανέβλυζε για να δώσει βοήθεια στον Ηρακλή που καιγόταν, « ...άλλος ποταμός τω όνομα κέεται Δύρας, τον βοηθέοντα τω Ηρακλεί καιομένω λόγος εστί αναφανήναι» .
Στην θέση αυτή της Οίτης ο Ηρακλής αποφάσισε να τελειώσει την ζωή του, μη υποφέροντας το μαρτύριο στο οποίο τον υπέβαλε η σκληρή Δηιάνειρα, φορώντας του τον ποτισμένο με το αίμα του Κενταύρου Νέσσου, χιτώνα. Ο δηλητηριασμένος χιτώνας του ξέσκισε και του κατάκαιγε τις σάρκες. Μάζεψε λοιπόν ξύλα και παρακάλεσε τον αγαπημένο του φίλο Φιλοκτήτη να ανάψει την φωτιά. Ο Φιλοκτήτης άναψε την φωτιά και ο ημίθεος αφού δώρισε στον φίλο του το τόξο με τα δηλητηριώδη βέλη του, τυλίχτηκε στις φλόγες.
*Κατά την πρώτη εκδοχή του Μύθου, ο Δίας μη αντέχοντας να βλέπει τον γιο του να υποφέρει τον τύλιξε στα σύννεφα και τον ανέβασε στον Όλυμπο, όπου ο Ηρακλής παντρεύτηκε την όμορφη Ήβη την θεά της Νιότης.
*Κατά μια άλλη εκδοχή ,και σημαντικότερη για εμάς, ο Δίας έριξε τον κεραυνό του και στο σημείο που έπεσε, ανέβλυσε ο Γοργοπόταμος (Δύρας) που Δρόσισε τον καιγόμενο Ήρωα.


Τοποθεσία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου